Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γιάννη Μηλιού. Αν ακουστεί προσεκτικά, αποκαλύπτει πολλά. Σταχυολογώ μερικά ενδιαφέροντα σημεία της.
Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήρθε από κάπου έτοιμο ……. είχε μια κοπή προγράμματος των παλαιών κομμάτων … είχε μια κεντρική ιδέα, ότι το πρόβλημα είναι της χώρας γενικώς … και το όλο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη (παραγωγική ανασυγκρότηση). Σημαίνει μια μετάλλαξη …
Ο ρόλος του Ν. Παππά
αυτονομείται το γραφείο του προέδρου … μια ηγετική ομάδα προσανατολιζόταν προς μια ιδέα: κυβέρνηση με κάθε τρόπο
Η «ανοησία» (;)
Ήταν μια αντίληψη που θεωρούσε ότι οι πολιτικές λιτότητας ήταν λάθος πολιτικές, και κάποιοι έξυπνοι θα τους εξηγήσουμε αυτό το λάθος που κάνουνε και αμέσως θα το διορθώσουνε. … δεν είναι λάθος, είναι ταξική πολιτική που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα
Μνημονιακή μεταστροφή αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ο Βαρουφάκης στο ρόλο του λαγού.
Ο κ. Δραγασάκης είναι από τους βασικούς εκφραστές της αντίληψης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση. Που σημαίνει ότι όλες οι μερίδες της κοινωνίας, και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, και οι από κάτω και οι από πάνω, και οι άνεργοι και φτωχοί και το μεγάλο κεφάλαιο, έχουνε τα ίδια συμφέροντα που είναι απλά και μόνο η ανάπτυξη, και επομένως πρέπει να διορθώσουμε τις πολιτικές (λιτότητας) για να δούμε πως θα γίνει. Αυτή η πολιτική που είσαι και με τον μεν και με τον δε, σημαίνει τελικά ότι θα ακολουθήσεις την πολιτική του ισχυρού, δηλαδή των από πάνω. Και παρ’ ότι αυτό δεν γίνεται συνήθως αντιληπτό, θυμηθείτε τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών (Βαρουφάκη), στις 8-2-2105, είπε ότι συμφωνούμε με το 70% του μνημονίου. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε από το 2010 ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου θα είχε χαμηλότερα ποσοστά από τη ΔΗΜΑΡ και θα ήταν εκτός βουλής. Ούτε ο Δραγασάκης ήταν σε θέση, λόγω της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ, να πει ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου. Όμως φέρανε έναν άνθρωπο ο οποίος μπορούσε να το πει. Είπε ότι επειδή έχουμε κρίση, τα συμφέροντα κεφαλαίου και εργασίας είναι κοινά. Δηλαδή ο μεν θέλει να κόψει το κόστος, του αλλουνού το κόστος είναι το βιοτικό επίπεδο, και είναι κοινά τα συμφέροντα.
Το μνημόνιο υπογράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015
Έμαθα για την απόφαση του γιούρογκρουπ στις 17 Φεβρουαρίου ….. έκτοτε δεν ξαναβγήκα ποτέ σε κανένα ΜΜΕ. Κατά τη γνώμη μου το μνημόνιο υπογράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Γινόταν κάποια διαπραγμάτευση, ζητώντας κάποια δωράκια.
Ο Τσίπρας έλεγε ψέματα
Δημοσιογράφος: Ο Τσίπρας έλεγε ότι η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει καμία σχέση με μνημόνιο. Συνειδητά έλεγε ψέματα;
Μηλιός: … κάποιος που λέει ότι δεν έχει υπογραφεί μνημόνιο στις 20 Φεβρουαρίου, ή δεν καταλαβαίνει ή σκόπιμα προσπαθεί να παραπλανήσει. Σε ποιο σημείο ανάμεσα στο ένα και στο άλλο βρισκότανε ο Τσίπρας, δεν μπορώ να το πω.
Ο δρόμος…
Δεν έπρεπε να πληρώνουμε δόσεις προς τους δανειστές … Την 1η Μαΐου 2015, 3 εταιρίες αξιολόγησης δήλωσαν ότι δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός η μη πληρωμή δόσεων. Η κυβέρνηση συνέχισε μια πολιτική καλού παιδιού μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, οπότε εξαφανίστηκαν τα αποθέματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική νίκη δεν είχε πολιτική ζωή. Συνέβαινε μια πολιτική διαδικασία εντός κεντρικής επιτροπής η οποία είχε μια ηγεμονική κατεύθυνση που λίγο-πολύ προδίκαζε τις αποφάσεις. Στην τακτική ή αν θέλετε στη μηχανορραφία, δεν ήμασταν τόσο καλοί (αυτοί που διαφωνούσαν με την απόφαση του γιούρογκρουπ) όσο ήταν από την άλλη πλευρά (η ομάδα Τσίπρα). Ένα τμήμα της κριτικής που δεχόταν (ο Τσίπρας) από τους λεγόμενους 53 ήταν σε μεγάλο βαθμό ψευδεπίγραφη. Δηλαδή ήταν μία κριτική η οποία λειτουργούσε ως ένα προκάλυμμα αλλά συγχρόνως ως μία συκοφάντηση ή περιθωριοποίηση άλλων προσώπων στους οποίους αποδίδονταν διαφορετικές απόψεις, απλώς για να υποστηριχθεί αυτό το οποίο έγινε … ένα yes σε οτιδήποτε κι αν προέκυπτε, διότι δε νομίζω ότι όλοι αυτοί ξέρανε ακριβώς τι παιζότανε.
Για τις προσωπικές του επιλογές
Δημοσιογράφος: Γιατί σε εσάς δεν φάνηκε τόσο ελκυστική η εξουσία;
Μηλιός: Πρόταση να είμαι υπουργός μου έγινε. Ουδέποτε ήτανε όνειρό μου ή στόχος μου μια οποιαδήποτε θέση στην κυβέρνηση. Δεν ήμουν επαγγελματίας πολιτικός. Από ένα σημείο και μετά τα πράγματα ήρθανε έτσι που η άμεση πολιτική συμμετοχή ήταν απαραίτητη. Στο βαθμό που ηττηθήκαμε και αυτό το σχέδιο δεν μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα, ήταν δεδομένο για μένα ότι θα μείνω έξω πλέον…
ΤΙΝΑ
Δημοσιογράφος: Η χώρα δεν ήταν έτοιμη να βγει από το ευρώ (για να εφαρμοστεί η στρατηγική του συριζα).
Μηλιός: Αν δεχτούμε αυτή τη λογική, είμαστε οπαδοί του ΤΙΝΑ, διότι ο αντίπαλος θα έχει πάντα υπέρτερες δυνάμεις. Αν λοιπόν λέμε ότι επειδή ο αντίπαλος έχει υπέρτερες δυνάμεις, θα συμβούν πράγματα πολύ αρνητικά, που θα είναι καταστροφικά και δεν μπορεί να γίνει, τότε ποτέ δεν μπορεί να γίνει και να σταματήσουμε την υπόθεση της αριστεράς, να πούμε σαν του Ιταλούς ότι είμαστε η «ελιά», να είμαστε στην συστημική κεντροαριστερά την νεοφιλελεύθερη και να τελειώνει η ιστορία. Είναι σαν να λές δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας, επομένως με τη δύναμη του κόσμου της εργασίας ο οποίος στήριζε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και σε αυτές τι συνθήκες που έδωσε στο δημοψήφισμα 60%, νομίζω ότι η ιστορική πείρα μας λέει ότι μπορούσανε να είχαν γίνει πάρα πολλά πράγματα. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος γι αυτό. Το θέμα το νομισματικό είναι δευτερεύων. Η λύση δεν μπορεί να είναι τεχνική. Δεν είναι το θέμα ενός μάγου που θα βγάλει ένα λαγό από το καπέλο ή που θα φέρει ένα νόμισμα και μετά θα γίνει ανάπτυξη. Η πορεία θα έδειχνε κατά πόσο θα απαιτείτο η έξοδος της Ελλάδας (από το ευρώ).
Δημοσιογράφος: Υπάρχει εναλλακτική
Μηλιός: Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι δεν υπάρχει. Αυτό όμως δεν προδικάζει το μέλλον.