Current Ιούλιος 2015

«Εσωτερική αντίσταση»

SikeliotisΣτο δικαστήριο της Νυρεμβέργης, αναφέρθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι κάθε εναντίωση στο ναζιστικό καθεστώς ήταν τελείως μάταιη , αφού δεν υπήρχε καμία οργανωμένη αντίσταση ώστε να συμμετέχουν. Ο Όττο Μπράντφις που επέβλεψε τον φόνο τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδων ανθρώπων, δήλωσε σε γερμανικό δικαστήριο πως ήταν πάντα «εσωτερικά αντίθετος» με ότι έκανε. Το ίδιο επιχείρημα προέβαλε σε πολωνικό δικαστήριο ο Άρτουρ Γκράιζερ, διοικητής στρατοπέδου εξολόθρευσης εβραίων στην Πολωνία.

Κινούμενος στην ίδια επιχειρηματολογία, Ο Άιχμαν, αρχιτέκτονας του ολοκαυτώματος, στη δίκη του, ισχυρίστηκε ότι γνώριζε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους που δηλώνουν ότι κατά τη ναζιστική περίοδο παρέμειναν στη θέση τους για να «απαλύνουν» την κατάσταση και να εμποδίσουν τους «πραγματικούς ναζί» να πάρουν τις θέσεις τους.

Έτσι λοιπόν και τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζοντας ΝΑΙ τη στηρίζουν, πείστηκαν ότι είναι μάταιη κάθε αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Δηλώνουν ότι παραμένουν στην κυβέρνηση, εμποδίζοντας τους πραγματικούς μνημονιακούς να πάρουν τις θέσεις τους, ώστε να «απαλύνουν» τα αποτελέσματα των πολιτικών που οι ίδιοι εφαρμόζουν. Φυσικά δηλώνουν και αυτοί «εσωτερικά αντίθετοι» καθώς δεν επετεύχθη τελικά η αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη ώστε να υπάρξει οργανωμένη αντίσταση.

Στην περίπτωση αυτή, που δεν αποτελεί επανάληψη της ιστορίας αλλά γίνεται ένας στοιχειώδης παραλληλισμός, η ιστορία επαναλαμβάνεται, όμως όχι ως φάρσα αλλά και πάλι ως τραγωδία (άλλου μεγέθους βέβαια και άλλης κατηγορίας)

 

tanzo

Comments

comments

2 Σχόλια

 • Κωνσταντίνα Σπηλιοπούλου
  26/07/2015 - 10:19 | Permalink

  » Έτσι λοιπόν»… κι εσείς ο ίδιος δεν αισθάνεστε και τόσο βολικά με τον χοντροειδή παραλληλισμό, νομίζω. Αλλά κι έτσι να είναι, τι έπρεπε να κάνουν όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, τότε. να ξεσηκωθούν και να ενωθουν με το αριστερό κίνημα, που έτσι θα γινόταν μεγάλο, και θα σάρωνε τον Χίτλερ. Αλλά γιατί δεν έγινε έτσι; Μήπως να κάτσουμε να το ψάξουμε λίγο, και το παλιό και το νέο; Λίγο περισσότερο;

  • tanzo
   26/07/2015 - 20:06 | Permalink

   Μετά τον πόλεμο, εκ των υστέρων, όσοι δικάστηκαν για τα εγκλήματά τους, προέβαλαν κάποιες δικαιολογίες (εσωτερική αντίσταση, απάλυνση) για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους . Όμως τότε η ναζιστική ιδεολογία ήταν κυρίαρχη και όσα γίνονταν σε εκείνα τα πλαίσια ακολουθούσαν την «κοινή λογική» της εποχής.
   Τώρα υπάρχει η αντίφαση ότι ενώ εντός του ΣΥΡΙΖΑ (θεωρητικά) κυρίαρχη είναι η σοσιαλιστική ιδεολογία, στην πράξη θα εφαρμόσουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, -κοινωνική πλειοψηφία τις ονόμασε ο Τσίπρας. Όσοι συμφώνησαν να εφαρμόσουν τις καταστροφικές αυτές μνημονιακές πολιτικές, γνωρίζουν εκ των προτέρων τι ακριβώς θα συμβεί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζουν μια τελείως αντιφατική κατάσταση: έχουν συνείδηση ότι με τη στήριξη που παρέχουν σε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα διαπράττουν ένα τεράστιο λάθος, νιώθουν το βάρος της επιλογής τους, και χρησιμοποιούν ακριβώς τις ίδιες δικαιολογίες! Και γιατί χρησιμοποιούν τις ίδιες δικαιολογίες που δεν πείθουν κανέναν; Γιατί δεν υπάρχουν άλλες.

   Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα ή η στάση που κράτησαν οι βουλευτές έχει κάποια σχέση με το ναζισμό. Τονίζω απλώς την αντίφαση των λόγων με τα έργα και τη ρηχότητα όσων προσπαθούν να πατήσουν σε δύο βάρκες. Το γιατί φτάσαμε ως εδώ και ποιες ήταν οι επιλογές, είναι άλλη κουβέντα.

 • Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Powered by: Wordpress