2017 Current Μάιος 2017

Μια σημαία στον Κορύλοβο

Με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέρρευσαν οι αυτοκρατορίες και στη θέση τους δημιουργήθηκαν, και ακόμη δημιουργούνται, τα έθνη-κράτη. Η δημιουργία των εθνών-κρατών έγινε, και ακόμη γίνεται, μέσα από πολέμους. Στα Ευρωπαϊκά κράτη, ως λαός νοείται ένα συγκεκριμένο έθνος. Οι μειονότητες αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα και απειλή.

Η κρατική κυριαρχία των αυτοκρατοριών βασίζονταν στην υποτέλεια στον ηγεμόνα και αυτό επέτρεπε πχ στους έλληνες να καταλαμβάνουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις στην οθωμανική αυτοκρατορία. Όταν η νομιμοποίηση της κρατικής κυριαρχίας αντικαταστάθηκε από τον λαό-έθνος, η μέχρι πρότινος αρμονική συνύπαρξη με τις μειονοτικές εθνικές ομάδες, αντικαταστάθηκε με το αίσθημα της απειλής και της αμφισβήτησης της κυρίαρχης κρατικής-εθνικής κυριαρχίας από τις μειονοτικές εθνότητες.

Η εισαγωγή της δυτικής αντίληψης του έθνους κράτους στις πολυεθνικές κοινωνίες της ανατολής οδήγησε σε σφαγές και γενοκτονίες. Εκτός από τις σφαγές, ένα άλλο μοντέλο για την αντιμετώπιση των μειονοτήτων, που εφαρμόστηκε στην οθωμανική αυτοκρατορία ήταν η ανταλλαγή των πληθυσμών. Έτσι «εξελληνίστηκε» η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία, και «εκτουρκίστηκε» η Μικρά Ασία.

ποντι2Στη σύγχρονη Ευρώπη, είναι ο εθνικισμός που οδήγησε στις σφαγές, στις γενοκτονίες και στις ανταλλαγές των πληθυσμών. Η βαρβαρότητα δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των σφαγών, αλλά το αποτέλεσμα του εθνικισμού.

Αν λοιπόν ο σκοπός του κυματισμού μια εθνικής σημαίας τεραστίου μεγέθους (120 τμ!) στον Κορύλοβο, είναι να τιμηθούν τα θύματα μια γενοκτονίας ή σφαγής κλπ, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα εθνικά σύμβολα, ως σύμβολα κρατικής κυριαρχίας, βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τα εθνικά σύμβολα «των άλλων». Υψώνοντας λοιπόν το σύμβολο του «δικού μας» εθνικισμού, αυτό  αμέσως βρίσκεται σε αντίθεση με τον «εθνικισμό των άλλων». Είναι ακριβώς σαν να τιμάμε την γενεσιουργό αιτία μιας σφαγής.

Στην αναζήτηση τρόπων συναδέλφωσης των λαών βρίσκεται το κλειδί για να τιμηθούν αυτοί που χάθηκαν άδικα εξαιτίας της διαίρεσης των λαών.

 

 

Αφορμή για το σημείωμα αυτό είναι το δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου» και η 19η Μαΐου

 

 

tanzo

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Powered by: Wordpress