2019 Current Οκτώβριος 2019

Project 2020: Ποιός χρειάζεται την ιδεολογία;

Διαβάζουμε στο κείμενο αρχών και θέσεων της παράταξης Project 2020: «Ξεκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να βάζουμε ψηλότερα αυτό που μας ενώνει. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη Δράμα». Είναι προφανές ότι πιστεύουν ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα μπορεί να βρεθεί ακολουθώντας έναν αλγόριθμο που βρίσκεται πάνω και πέρα από ιδεολογίες ή ότι κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Και με τον τρόπο αυτό (νομίζουν ότι) λύνουν κάθε εσωτερική αντίφαση. Παρακάτω διαβάζουμε: «Πιστεύουμε στην ύπαρξη μιας δυνατής ομάδας και όχι στο προσωποκεντρικό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο που ακολουθείται από όλες τις παρατάξεις…..»

Τι συμβαίνει όμως όταν οι «αρχές και θέσεις» μιας παράταξης έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα; Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί υπέρ της απόσυρσης του άρθρου 179 του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη χωρίς αιτιολόγηση, με απλή πλειοψηφία. Το ψήφισμα περιλάμβανε θέση υπέρ της δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι πληροφορίες προέρχονται από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρωινός Τύπος».

Ο επικεφαλής της παράταξης πρότζεκτ απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Και ενώ θα έπρεπε να εμφανιστεί η «δυνατή ομάδα» που έπρεπε να υπάρχει σύμφωνα με το κείμενο αρχών και θέσεων, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Αποστολίδης, εισηγητής του Project, ήταν αντίθετος με το ψήφισμα με αποτέλεσμα να διαφωνήσουν μαζί του οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι του Project. Εμφανίστηκαν λοιπόν οι «διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες» που τελικά τους εμπόδισαν να βάλουν τη Δράμα ψηλότερα.

Πως όμως και ο σκύλος χόρτασε και η πίτα έμεινε (σχεδόν!) ολόκληρη; Ο εισηγητής του Project διατήρησε τη διαφωνία του, αλλά αποχώρησε από τη συνεδρίαση και έτσι το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα.

Γιατί συνέβη αυτό; Όταν «πουλάς» στους δημότες ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πάνω και πέρα από ιδεολογίες, συνειδητά κρύβεις κάτω από το χαλί τα προβλήματα που έχεις να αντιμετωπίσεις. Επειδή δεν φαίνονται, δεν σημαίνει ότι παύουν να υπάρχουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο κείμενο αρχών και θέσεων του project 2020, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, γράφει: «Προγραμματισμός προσλήψεων στον τομέα της καθαριότητας σε βάθος τετραετίας, με δεδομένο το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.». Καμία αναφορά για δημόσια διαχείριση ή για διαχείριση από ιδιώτες. Αν δεν συζητηθεί ένα ζήτημα δεν παρουσιάζεται κανέναν πρόβλημα. Έτσι μπορείς να δεχτείς στις τάξεις σου και όσους είναι υπέρ της δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και όσους είναι υπέρ της διαχείρισης από ιδιώτες, Έλα όμως που το νομικό πλαίσιο αλλάζει, πρέπει το project να πάρει θέση και ξαφνικά εμφανίζονται τα προβλήματα που βρίσκονταν κάτω από το χαλί.

Το χειρότερο από όλα: η «δυνατή ομάδα» δεν υπάρχει ή μάλλον δεν υπάρχει καθόλου ομάδα, αλλά και το μοντέλο είναι προσωποκεντρικό. Ή μάλλον, υπάρχει και χειρότερο: ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξης project 2020 κατάπιε τη διαφωνία του και αυτοκαταργήθηκε.

Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε την άποψη αυτών που ψήφισαν την παράταξη Project επειδή ακριβώς γνώριζαν ότι κάποιοι είναι υπέρ της διαχείρισης δημόσιων υπηρεσιών από ιδιώτες, αλλά η άποψη αυτή, ενώ εκφράστηκε, τελικά δεν εκπροσωπήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και πως συμφώνησαν οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Project σε μια τέτοια «Σολομώντεια» λύση;

Έχουμε να δούμε αρκετά στο βάθος της τετραετίας

tanzo

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Powered by: Wordpress