2017 Uncategorized Ιανουάριος 2017

Χιόνι

Novi Sad, 186, Χειμώνας

Χ15858406454_779d5900a6_bιόνισε. Παρά την καλή οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που συνέβαινε κάθε χειμώνα με αρκετά μεγάλη ένταση, ήταν αδύνατον να καθαριστούν από το δήμο όλοι δρόμοι και φυσικά τα πεζοδρόμια, ειδικά στις συνοικίες. Ο Δήμος κρατούσε καθαρές τις κύριες οδούς και το κέντρο της πόλης ώστε να μην σταματήσει, ή να αποκατασταθεί άμεσα η δημόσια συγκοινωνία για να μπορεί να λειτουργεί η πόλη.

 

 

Τι έκαναν οι πολίτες; Δύο πράγματα:

lopate-lopatanje-ciscenje-snega-zima-novi-sad-trg-centar-komunalci-cistoca-rasciscen-jpg_660x330Πρώτα από όλα ήταν οργανωμένοι. Κάθε σπίτι και οικοδομή είχε τα στοιχειώδη για να καθαρίσουν το πεζοδρόμιό τους, και αν μπορούσαν, ένα τμήμα του δρόμου μπροστά από την οικοδομή τους. Αυτό ήταν αυτονόητο, δεν χρειαζόταν να τους το πει κάποιος ούτε να το επιβάλει. Εμείς, ως ξένοι, δεν γνωρίζαμε ότι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και μια Κυριακή πρωί που χιόνισε βγήκαμε για να χαρούμε το χιόνι. Μόλις μας είδαν οι γείτονες από την οικοδομή, μας έδωσαν φαρδιά φτυάρια και μας ζήτησαν να καθαρίσουμε το χιόνι μπροστά από την οικοδομή, αφού κι εμείς ζούσαμε εκεί. Δεν ήταν κάτι που περιμέναμε και δεν μας πολυάρεσε. Θα προτιμούσαμε κάποιος άλλος να κάνει αυτή τη δουλειά.

 

1806689-novi-sad-sneg-060215-ras-foto-robert-getel-7Το δεύτερο που έκαναν ήταν, να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους στα δεδομένα του χιονιού, χωρίς πολλές-πολλές γκρίνιες.

 

 

 

 

 

Τι γίνεται στη χώρα μας.

Είναι λογικό ότι δεν είναι δυνατόν να προμηθευτούμε, να συντηρούμε και να απασχολούμε προσωπικό για ενδεχόμενες χιονοπτώσεις που μπορεί και να μην συμβούν κάθε χρόνο. Άρα λοιπόν, είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε σχετικά ήπια φαινόμενα και όχι σε μεγάλη έκταση. Είμαστε προετοιμασμένοι για να διατηρήσουμε τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς και με δυσκολία την πόλη ζωντανή. Οι Καποδιστριακοί δήμοι, σε μικρότερο βαθμό.

 

Στην (πρώην) Γιουγκοσλαβία οι χιονοπτώσεις τον χειμώνα είναι συνηθισμένες, είναι προετοιμασμένοι για να τις αντιμετωπίσουν, διαθέτουν τον ανάλογο εξοπλισμό, αλλά είναι πρακτικά αδύνατον λόγω της έκτασης και της έντασης του φαινομένου το κράτος να φτάσει σε κάθε δρομάκι και σε κάθε πόρτα. Πως μπορούμε να απαιτήσουμε από το ελληνικό κράτος, σε μια χώρα με μέσο όρο 250 ημέρες ηλιοφάνειας ετησίως, να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για φαινόμενα που δεν συμβαίνουν συχνά;

Μπορούμε καλύτερα; Σίγουρα. Αυτό όμως είναι άλλη συζήτηση.

 

Και ένα τελευταίο: Ποιοι είναι αυτοί που πρώτοι διαμαρτύρονται ότι το κράτος δεν λειτουργεί; Οι (νέο)φιλελεύθεροι. Οι οπαδοί της κατάργησης του κράτους. Αυτοί που θέλουν το κράτος να μη βάζει φόρους, να μην κάνει δαπάνες, να μην έχει προσωπικό, να μην έχει εξοπλισμό, να μην υπάρχει γενικώς· αλλά όταν συμβαίνει κάτι έκτακτο να εμφανίζεται με μαγικό τρόπο, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο για να καθαρίσει την πόρτα του σπιτιού τους. Ε, δεν γίνεται. Ας πάρουν πρωτοβουλία, καθαρίζοντας τα χιόνια μπροστά από την οικοδομή τους, για να βοηθήσουν πρώτα από όλα τον εαυτό τους, να νιώσουν το αίσθημα του συνανήκειν και ας πάψουν να γκρινιάζουν.

 

 

 

 

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Powered by: Wordpress