Δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη Project προσπαθεί να παρουσιάσει τις επιλογές της σημερινής δημοτικής αρχής ως δικές της δήθεν επιτυχίες.
Με αφορμή την ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο της δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών, η παράταξη Project εξέδωσε ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι δημοτικές αρχές, συνήθως, δεν ακούνε τις αντιπολιτεύσεις. Όταν τις ακούνε όμως όλο και κάτι καταφέρνουν, έστω και αργά.»
Το λογικό σφάλμα του συνεπακόλουθου (με τη μορφή της επιβεβαίωσης της υπόθεσης) είναι το αγαπημένο της παράταξης Project 2020. Με αφετηρία μια εσφαλμένη υπόθεση (η δημοτική αρχή άκουσε την παράταξη Project) οδηγείται σε σωστό συμπέρασμα (θετική η ψήφιση της δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών).
Εδώ χρειάζεται … και λίγη (όχι κοινή, αλλά επιστημονική) «λογική»
Στις υποθετικές προτάσεις, «εάν P … τότε Q», όπου P η υπόθεση και Q το συμπέρασμα, μας ενδιαφέρει η αλήθεια ενός συμπεράσματος (P) με βάση μια ορισμένη υπόθεση (Q).
Στην επιστήμη της λογικής, η πράξη της συνεπαγωγής μεταξύ δύο προτάσεων ορίζει ως ψευδής μόνο στην περίπτωση που η υπόθεση είναι αληθής και το συμπέρασμα ψευδές. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η συνεπαγωγή είναι αληθής.
Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι σωστό συμπέρασμα (Q) και σωστή λογική διαδικασία (P=>Q) για την εξαγωγή του συμπεράσματος, δεν σημαίνουν ότι και η υπόθεση (P) είναι σωστή (γραμμές 1 και 3 του πίνακα).
Να ένα απλό αριθμητικό παράδειγμα:
3 = -3 (λάθος υπόθεση) => 32 = (-3)2 δηλαδή 9 = 9. Σωστό συμπέρασμα!
Εδώ η υπόθεσή μας ότι το 3 είναι ίσο με το -3 είναι ψευδής (λανθασμένη) και όμως στηριζόμενοι σε αυτή τη λανθασμένη υπόθεση και χρησιμοποιώντας τη σωστή λογική ότι άμα δύο αριθμοί είναι ίσοι και τα τετράγωνά τους θα είναι ίσα, φτάνουμε σε ένα φανερά σωστό συμπέρασμα! Άρα και από το ψέμα μπορεί να εξαχθεί μια αλήθεια μέσω μιας σωστής λογικής διαδικασίας!
Στο ίδιο σφάλμα έχει υποπέσει όταν η project «δικαιώθηκε» επειδή είχε «προτείνει» να εφαρμοστεί ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη στο δήμο Δράμας. Μόνο που ήταν απολύτως αναμενόμενο η δημοτική αρχή να προχωρήσει στην εφαρμογή του θεσμού αυτού.
Στην κοινωνία του θεάματος δεν έχει σημασία τι πραγματικά κάνεις, αλλά τι φαίνεται ότι κάνεις.
tanzo