Current Uncategorized Ιούνιος 2015

Δημοψήφισμα

ασυμφωνία«…Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό EG σε μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό. Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος…»

Όλη η ουσία της αποτυχίας της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στις παραπάνω φράσεις. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι αφενός υπάρχουν κάποιες ευρωπαϊκές αξίες που συνάδουν με τις προγραμματικές του θέσεις, αφετέρου ότι θα αλλάξει τον κυρίαρχο συσχετισμό δυνάμενων, αποδείχτηκε ότι απέχει παρασάγγες από την πολιτική πραγματικότητα και από αυτό που οι «εταίροι» μας εννοούν ως αλληλεγγύη.

Όλα μαζί δεν χωράνε στο ίδιο σκηνικό: και νεοφιλελεύθερες «ευρωπαϊκές αξίες» (συνθήκη του Μάαστριχ) και ανθρωπισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πρόοδο προς τον πολιτικό ρεαλισμό, υπό την έννοια ότι θα εκτιμήσει σωστά τα δεδομένα και δεν θα συνεχίσει να εθελοτυφλεί. Όμως το δημοψήφισμα αποτελεί μισό βήμα γιατί δεν συνοδεύεται από σαφή προσδιορισμό της διαχείρισης του αποτελέσματος. Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση απόρριψης της πρότασης της τρόικα;

 

tanzo

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Powered by: Wordpress