Current Φεβρουάριος 2015

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Presidency_of_GreeceΗ αξία ενός θεσμού δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τη βαρύτητα των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων που του έχουν εκχωρηθεί, αλλά και από την κοινωνική νομιμοποίηση και αποδοχή που διαθέτει.

Πολλά απίστευτα ονόματα ακούγονται ως υποψήφιοι για την προεδρία της δημοκρατίας: Κ. Καραμανλής (ο πλέιστεϊσον), Αβραμόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος(!). Η επικοινωνιακή υποβάθμιση του θεσμού, δεν βλάπτει μόνο τον θεσμό, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία καθώς οι θεσμοί της χρησιμοποιούνται με προσχηματικό τρόπο και όχι για να εκπληρώσουν το σκοπό τους. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τον ακραίο συμβολισμό της άρνησης του σημερινού προέδρου της δημοκρατίας να υπογράψει μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά και τις εξελίξεις που ενδεχομένως θα μπορούσε να πυροδοτήσει αυτή του η άρνηση. Άρα και το πρόσωπο του προέδρου έχει σημασία και οι ελάχιστες αρμοδιότητες που του απέμειναν έχουν τη δική τους βαρύτητα που είναι μεγαλύτερη από την τυπική νομική τους αξία.

Αν οι συμβολισμοί δεν είχαν τη δική τους αξία, η κυβέρνηση θα μπορούσε μια χαρά να κυβερνήσει έχοντας ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο. Όμως ο πολιτικός όρκος συμβολίζει την έναρξη της διαδικασίας της κοινωνικής αποδοχής του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, χωρίς να απαιτείται κάποια τυπική πράξη. Αν ο θεσμός είναι ξεπερασμένος από τα πράγματα, είτε πρέπει να τον καταργήσουμε είτε να τον αλλάξουμε. Σίγουρα δεν πρέπει να τον εξευτελίσουμε.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Powered by: Wordpress